Вести

2. јула 2019.

ПОПОВИЋ: БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ ЈЕ У ЖЕНАМА ПРЕДУЗЕТНИЦАМА

Београд, 2. јул 2019. године – „Будућност Србије је у женама предузетницама. Жене су често упорније, енергичније, темељније, креативније од мушкараца и сигуран сам да ћемо кроз овај програм охрабрити велики број жена да покрену своје компаније“, изјавио је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, на свечаној додели Уговора у оквиру Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва за 2019. годину.

Поповић је изјавио да Влада Републике Србије и у 2019. години наставља да подржава жене иновационе предузетнице, за које је издвојила нових 100 милиона динара. „Та средства данас додељујемо представницима 24 локалне самоуправе и организација које ће у овој години спроводити различите програме за развој и промоцију женског иновационог предузетништва на територији Републике Србије“, изјавио је Поповић.

Министар је рекао да ти Програми подразумевају доделу грантова, спровођење менторстава, обука за стицање знања из области предузетништва и меких вештина, организацију предавања, као и промоцију успешних женских предузетничких прича у јавности.

„Ови Пројекти су равномерно распоређени по територији читаве Србије, обухватају север, југ, запад и исток наше земље“, каже Поповић и додаје да су програмима обухваћени градови, општине, па чак и села где ће, према његовим речима, реализација ових програма омогућити женама у руралним срединама да ојачају своје предузетничке капацитете и изнесу своје производе на тржиште.

„Желимо да едукујемо жене како да отварају своје компаније и запошљавају нове људе, како да раде маркетинг својих производа, и како да те производе успешно продају на домаћим и иностраним тржиштима“, навео је Поповић.

Говорећи о иновацијама, Поповић каже да иновација није само развој софтвера и апликација у центру Београда или Новог Сада. „Свака промена која ће учинити да се ваш производ боље продаје на тржишту – то је иновација“, истакао је он.

Поповић наводи да иновације нису само резервисане за градске средине и универзитетске центре. „Желимо да подстакнемо што већи број младих људи и жена у регионима да почну да размишљају на предузетнички начин и да граде своје предузетничке компетенције“, каже Поповић.

У томе види шансу да општине остваре економски раст, да се у њима запосли већи број људи и да се спречи одлив њихових становника у градове.

„Желимо да применимо одличне моделе едукације девојчица у основним и средњим школама, који су већ заступљени у Европској Унији, Русији и Америци, где ученице већ од петог разреда основне школе уче основе иновационог предузетништва и програмирања кроз менторство великих корпорација“, додао је министар.

Поповић је нагласио важност чињенице да су Програми за подршку развоју женском иновационом предузетништву развијени уз помоћ колега из Европског института за иновације и технологије (ЕИТ).

Министар за иновације и технолошки развој резимирао је резултате Програма за 2018. годину и навео да је додељено 168 грантова женама предузетницама, 118 предузетница је користило услуге менторства, док је кроз обуке прошло 545 предузетница и 11 тимова.

Поповић је навео податак да је 1598 полазница прошло едукацију путем онлајн платформе, одржано је, наводи, 15 конференција и округлих столова са 1417 учесница, такође су организоване 3 студијске посете добитницама грантова и реализована су два такмичења из области иновационих предузетничких идеја.

Чином доделе Уговора о реализацији пројеката, окончан је други циклус доделе средстава у оквиру Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва.

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ И ПРОМОЦИЈИ ЖЕНСКОГ ИНОВАЦИОНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОДРЖАЛИ:

Више информација на www.inovacije.gov.rs
ПРОГРАМ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ И ПРОМОЦИЈИ ЖЕНСКОГ ИНОВАЦИОНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА ПОДРЖАЛИ:
Више информација на www.inovacije.gov.rs
facebookyoutubeinstagram